Győrujbarát 2022 - gölbasi.hu

Vitézei
Gölbasi
Gölbasi Askerler Dernegi
Egyesület
Tartalomhoz ugrás
Győrujbarát Honvédelmi tábor


„Janicsárok” Győrújbaráton

Hagyományőrző tematikájú honvédelmi tábort szervezett az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj Győrújbaráton, július 18-tól.
Az első napi közelharc oktatás után, már rögtön kedden a 12-15 éves táborozóknak alkalmuk nyílt betekintést nyerni a török kori harcmodorba. A Gölbasi Vitézei Egyesület bemutatója előtt egy kötetlen beszélgetés során megszerezték a szükséges történelmi háttértudást, majd maguk is kipróbálhatták a janicsárok korhű fegyvereit.

A hét további részében egy bátorságpróbával összekötött éjszakai túra vár a táborlakókra, a harcászati ismeretek megszerzése érdekében paintballal gyakorolhatják a célba lövést, valamint ellátogatnak a komáromi erődrendszerbe is. A tábor egy rövid műsorral zárul a szülők részére, így a 24 táborozó be tudja mutatni az öt nap alatt tanultakat, például az alakzatban való menetelést is.
A tradíciók megőrzésének és tiszteletének a jelentősége nem csupán az egyes programok kapcsán kerül előtérbe, a táboroztatók igyekeznek minél inkább kihangsúlyozni az olyan mindennapibb mozzanatok szimbolikus jelentését is, mint egy zászló felvonása vagy az őrség szerepe. A táborozó fiatalok nagyon lelkesek, hajtja őket a kíváncsiság, mind a Magyar Honvédség munkáját, mind a múltbeli fegyverkezést illetően. A rendet és fegyelmet meglehetősen jól viselik, ugyanis nagyon tetszik nekik, hogy megtapasztalhatják egy katona átlagos napjának egyes részeit.

A tábor népszerűségét jól mutatja, hogy a meghirdetés utáni első két órában az összes hely betelt, és a gyerekek közül sokan már most biztosak benne, hogy jövőre is jelentkezni fognak.

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László |  2022. július 20. 8:49
Gölbasi Askerler Dernegi
Vissza a tartalomhoz