Oroszka (Sk) 2022 - gölbasi.hu

Vitézei
Gölbasi
Gölbasi Askerler Dernegi
Egyesület
Tartalomhoz ugrás
Oroszka ( sk )

A baráti kapcsolatok alapján kestek fel, és mentünk el, a parádéra.
2021-ben is megrendezték a Südwind hadműveletet.  Az eseményről a fotókat   ITT   találod.

Oroszka roppant hadimúzeuma.

Zsákovics László a Kárpát-medencében a legnagyobb, harci eszközökből álló gyűjteménnyel rendelkezik – Minden év augusztusában felelevenítik a Südwind hadműveletet.
Pálffy Lajos
2020. JÚLIUS 11. SZOMBAT. 1:53
FRISSÍTVE: 2020. JÚLIUS 11. 2:15

Ha a Garam mentén utazgatunk, mindenképpen álljunk meg Oroszkán, a hadimúzeumban. Az intézmény Zsákovics László kezei között cseperedett fel egy-két rozsdás rohamsisakból, töltényhüvelyből elindulva egy ezer négyzetméte­res komplexumig és a hozzá ta­r­tozó gyakorlótérig, ahol minden év augusz­tusában megismétlik az 1945. február 17-e és 24-e közötti Südwind hadműveletet, a magyarok és németek egyik utolsó sikeres ellentámadását.

Hibátlanul működik a félhernyónak nevezett Sd Kfz lövészpáncélos is
Fotó: A szerző felvétele
Oroszkát 1269-ben említik először az oklevelek, a kicsiny magyar falu a lévai váruradalomhoz tartozott, lakói leginkább földműveléssel és állattartással foglalkoztak. Csendesen peregtek a századok, míg el nem jött a véres 20. század, annak is a közepe, a második világháború magyarországi harcai. Az első bécsi döntéssel ismét Magyarországhoz tartozó településen és a szomszédos falvakban, egészen a Garam torkolatáig 1944 karácsonyától 1945 húsvétjáig tartottak a harcok, amelyek elől a lakosság nagyobbik része ingóságaival együtt nyugati irányba elmenekült. Maradtak azért szemtanúk, no és itt maradt a berkekben, szántókon, erdőkben az a rengeteg harci eszköz is, ami bevetésre került, elhasználódott, megrongálódott vagy megsemmisült. A használható tárgyakat első körben a harctereket járó katonák után a gyerekek szokták összeszedni, kipróbálni. Így kezdte még gyermekként a gyűjtést az oroszkai Zsákovics László is, aki mára a Kárpát-medencében biztosan a legnagyobb, harci eszközökből álló magángyűjteménnyel rendelkezik. S mint említettük, a Garam alsó folyásának környékére települt falvak környezete ideális terep a fegyvergyűjtőknek.
Az orosz 6. gárda-páncéloshadsereg és a 7. gárdahadsereg támadott itt 1944 karácsonyán, Budapest bekerítésének részeként, a Börzsöny­ből előretörve. A Garam vonalát kezdetben a magyar Szent László Hadosztály tartotta a letkési hídtól a Dunáig. Az Ipolyság irányába indított magyar–német ellentáma­dás december 28-ra kifulladt, január 6-án pedig megindultak az orosz páncélosok a magyar és német vonalak ellen. Kierőszakoltak egy tizenhét kilométer hosszú hídfőt a Garam nyugati partján, ami a további támadás kiindulópontja lehe­tett. Ennek felszámolására adott parancsot Otto Wöhler tábornok, a német Déli Hadseregcsoport főparancsnoka február 10-én. Egy hét múlva északról a folyó mentén meg is indult 260 német és magyar páncélos, ez volt a Südwind, a Déli Szél hadművelet.
Ám az orosz számbeli fölény és a csatarepülők (Il–2 Sturmovik), a páncélosok rettegett ellenfelei is megnehezítették a dolgukat. Végül a hullámzó harcok végén február 24-re csak sikerült felszámolni az oroszok hídfőjét, de súlyos áron. A támadáshoz bevetett páncélosok­ból 134 semmisült meg vagy vált harcképtelenné, a halottak és a sebesültek száma 6500 körül volt. Igaz, az oroszok is 4000 halottat hagytak hátra és 90 megsemmisített páncélost, azonban a tartalékaik kimerít­hetetlenek voltak. A Duna északi partján Pozsony, majd Bécs irányába előretörő orosz páncélos ékeket így egy időre megállították, de a háború ekkorra már eldőlt. Néhány hetet ugyan még a németeknek termeltek a komáromi olajfinomítók, használhatták a zalai olajmezőt is, de tudjuk, mindez csak két hónap haladékot jelentett a végső összeomlásig.
A katonai hagyományőrzők, jórészt Zsákovics László eszközparkjára alapozva, egy ideje minden év augusztusában felelevenítik az itteni harcokat, a Südwind hadműveletet, amely a német és magyar erők egyik utolsó sikeres ellentámadása volt. A múzeum járműállományából ilyenkor beüzemelik a jó öreg T-34-est, de hibátlanul működik a félhernyónak nevezett Sd Kfz lövészpáncélos is.
A páratlan gyűjteményt felsorakoztató kétszintes főépületet és a különféle tetőkkel bíró tárolóhelyiségeket bejárva azt láthatjuk, itt a korabeli egyenruhákba öltöztetett, harci cselekményeket is végrehajtó figurák mellett egy kisebb hadsereg számára is elegendő a fegyver, amelyek közül egyes darabokat kézbe is lehet venni, hogy érezzük a dolgok súlyát, míg a többség olyan állapotban van a vitrinben, ahogy talán az eke kifordította a földből. És ha már szántás, van itt egy olyan fotó is, amelyen ezt az ekét egy vélhetően a környéken elhagyott Kübelwagen, a VW által gyártott német parancsnoki gépkocsi húzza a lovak vagy a traktor helyett. A paraszti lelemény másik példája a rohamsisakok hasznosítása, amelyekből leginkább a helyi kovács által hosszú nyélre applikálva az emésztőgödrök tisztításához, valamint a malter vödrökbe meréséhez kiválóan használható eszközöket készítettek.




Gölbasi Askerler Dernegi
Vissza a tartalomhoz